Hírek

Dallos

Utolsó frissítés: 2023 június 28.

Tippek, amelyekkel felkészülhetsz a diploma utáni vállalkozásindításra


Mind a vállalkozói, mind az alkalmazotti életforma más-más készségeket, képességeket és hozzáállást igényelnek, és mindegyik egyaránt tartogat nehézségeket és előnyöket. Amennyiben fontolgatod, hogy az egyetemi évek után elindítod saját vállalkozásodat, ebben a cikkben elmondjuk, mire érdemes odafigyelni, és milyen lépéseket tehetsz meg már hallgatóként a későbbi vállalkozásod sikeressége érdekében.

Az alkalmazotti vagy a vállalkozói életforma illik hozzád?

Fontos leszögezni, hogy nem való mindenkinek a vállalkozói életforma. Vannak az alkalmazotti létnek olyan (vélt vagy valós) előnyei, amelyekről nem mindenki tud lemondani. Ilyen a rendszeresen utalt, havi fix jövedelem vagy az a fajta védőháló, amelyet egy munkáltató biztosít.
Tény, hogy egy saját vállalkozás együtt jár egyfajta bizonytalansággal, azonban hatalmas szabadásgot és rengeteg lehetőséget is ad.
Mielőtt belevágnál egy vállalkozásba, fontos, hogy átgondold, mennyire való neked ez a fajta életforma – például hogyan viseled, ha a dolgok folyamatosan változnak körülötted, illetve el tudod-e engedni a kiszámíthatóságot.

Mitől leszel sikeres vállalkozó?

Nem forgácsolod szét az energiáidat
Ahogy a túl kevés, úgy a túl sok ötlet is nehézséget jelenthet, hiszen ilyenkor nehezebb tartani a fókuszt, és könnyen szétforgácsolódhatnak az energiáid.
Van, hogy le kell győzni az új ötlet megvalósítása iránti vágyat, és inkábba folyamatban lévő projektekre koncentrálni.
Ha viszont az okoz nehézséget, hogy nem tudod, milyen tevékenységre alapozd a vállalkozásodat, akkor érdemes a hobbikból kiindulni!
Vedd számba, mi az, amit igazán szívesen csinálsz, és mérlegeld, hogy melyikben van üzleti potenciál!

Némi ügyességgel ma már bármiből pénzt lehet csinálni. (A kedvező árú utazások piacán meghatározó szereplőnek számító Utazómajom weboldal szintén egy hobbira, az utazásra épült fel.)
Ha abban vagy jó, hogy meghallgatsz másokat, és mély empátiával rendelkezel, akkor például sikeres coach lehet belőled.
Fontos azonban, hogy valóban olyan tevékenységet válassz, amely iránt érdeklődsz, különben a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyhat.  

Kommunikáció mint szuperfegyver

​​​​​​​Hiába vannak egy cégnek csúcskategóriás termékei vagy szuper szolgáltatásai, ha nem tudnak róluk a vevők, nem lesz sikeres a vállalkozás, hiszen nem vásárolnak tőlük.
A meggyőzés és a kommunikáció vállalkozóként a legfontosabb szupererők, hiszen ezekkel érheted el, hogy az emberek látókörébe kerülj, és elnyerd a bizalmukat.
Érdemes tehát ezeket a készségeket folyamatosan fejleszteni, hiszen a tudatos, profi kommunikáció vállalkozóként elengedhetetlen.
Szintén fontos terület a szakértői márkaépítés és a tartalommarketing, amellyel szintén sokat tehetsz a célcsoport bizalmának, lojalitásának kialakításáért.
Már kezdettől fontos, hogy a céges mellett a személyes márkaépítéssel is foglalkozz, hiszen könnyebb egy hús-vér emberhez kapcsolódni és megbízni benne, mint egy cég esetében.

Mi az, amit már hallgatóként megtehetsz leendő vállalkozásod sikeréért?

„Nulladik” lépések – már az egyetemi évek alatt

Építs kapcsolatokat!

A kapcsolatépítést már az egyetemi évek alatt érdemes elkezdeni – különösen akkor, ha terveid között szerepel a vállalkozásindítás is.
Új ismeretségeket köthetsz például tematikus rendezvényeken, amelyeken már hallgatóként is részt vehetsz.
Ha nem találsz a Facebookon kedvedre való programot, érdemes szétnézni az Eventbrite-on vagy a meetup.com weboldalon is.
Sosem tudhatod, hogy nem leendő munkatársaidat vagy partnereidet fogod ilyen rendezvényeken megismerni!

Tanulj a YouTube-bal!

Manapság a YouTube segítségével szinte bárminek utánanézhetsz, sőt akár szakmákat is megtanulhatsz a videókkal.
Médiafogyasztóként is sokat tanulhatsz, ám ha beállsz magad is a tartalomgyártók sorába, rövid idő alatt rengeteget fejlődhetsz, és nagy rutinra tehetsz szert szereplés terén. Megtanulhatod könnyedén, magabiztosan és természetesen áramoltatni az információt, amelyből később vállalkozóként profitálhatsz.

Készülj fel a kockázatokra!

Rengeteg olyan körülmény és tényező adódhat, amelyek hatással lehetnek jövőbeni vállalkozásodra.
Ilyen például a gazdasági-politikai helyzet, a változó adórendszer – de ezek mellett sok minden más is befolyásolhatja a céged működését, amire jó, ha felkészülsz.
Fontos azonban leszögezni, hogy ugyanezek a veszélyek az alkalmazottakat is érinthetik, hiszen például bárki munkanélkülivé válhat egyik percről a másikra.
Kockázatot rejtenek a társulások is, ezért ezeket érdemes nagyon alaposan megfontolni, és precízen lefektetni az együttműködés szabályait, mert ezzel sok problémát megelőzhetsz.
Minden egyes kockázati tényezőt érdemes számításba venni, és akár kockázatkezelési tervet is lehet készíteni, amely segíthet átlendülni az esetleges nehézségeken.

Az alkalmazotti tapasztalatok is lehetnek hasznosak

Akkor sincs minden veszve, ha most még úgy érzed, nem szeretnél vagy nem tudsz egyből az egyetem után belevágni egy saját vállalkozásba. Annak is számos előnye lehet, ha először alkalmazottként próbálod ki magad, hiszen fontos tapasztalatokat szerezhetsz, amelyek később segíteni fognak.  
Látni fogsz például különféle vezetői stílusokat, amelyek alapján később el tudod dönteni, melyikkel tudsz Te magad azonosulni.
Ha pedig diploma után azonnal vállalkozást alapítasz, annak az lesz az előnye, hogy szabadabban fogsz szárnyalni a keretek és szabályok ismeretének hiányában.
Akármelyik úton indulsz el, a lényeg, hogy fejleszd magad, tanulj folyamatosan, és építsd a kapcsolati tőkédet már az egyetem alatt is!


​​​​​​​A cikk szerzője Dallos Zoltán, az Alkalmazottból Vállalkozó című könyv szerzője, a DLX MEDIA marketing ügynökség alapítója.

Gyakornoki munkát keresel? Nézz szét a cég karrier oldalán: https://dlxmedia.hu/karrier