Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 március 29.

Smart-farming technológiákkal fejlesztik Paks környékének agráriumát

A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség 99 településén segíti a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. A legfőbb cél, hogy az egyetemi tudásbázisra építve innovatív megoldási javaslatokkal és képzésekkel támogassák a helyben működő gazdálkodókat, a bővülő infrastrukturális kapacitásokra támaszkodva pedig új befektetéseket vonzzanak a térségbe.

A térség fejlesztését elősegítő innovatív smart-farming technológiák lehetővé teszik ugyan a költségek csökkentését és a termelés növekedését, hatékony alkalmazásukhoz azonban részletes helyzetelemzésre, intenzív képzésekre, valamint a módszerek sikeres adaptációjára van szükség. A MATE és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. együttműködésével megvalósuló szakmai program éppen ezt a folyamatot segíti elő.

Az a cél, hogy a régió agrártermelése rövidpiaci úton, modern termelési technológiákkal, közös eszközpark létrehozásával, hatékony gazdálkodással, valamint kevés műtrágya felhasználásával valósuljon meg. A térség élelmezéséhez nagy segítség lesz a szekszárdi hűtőház is, ahol el lehet tárolni a gazdák által előállított szezonális termékeket, a későbbi helyben hasznosítás érdekében” – mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Hozzátette, a projekt keretében a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán felmerülő, agrárszektort érintő kihívások azonosítása is megtörténik.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, az egyetem szakemberei szenzorok kiépítésével és ipari drónos felmérésekkel egyaránt segítik a projekt megvalósulását, a gazdálkodók számára pedig olyan képzéseket szerveznek, amelyek hathatós segítséget nyújtanak a kitűzött célok megvalósításához. Mint hangsúlyozta, a szakmai munka keretében három mintaprojekt is megvalósul a térségben, egy szántóföldi növénytermesztéssel és egy kertészettel foglalkozó gazdaságot, valamint egy állattartó telepet bevonva. Ez a munka lényegében modellezi azt, ami az elkövetkező időszakban egész Magyarországon megvalósulhat, erősítve a fenntarthatóságot, a versenyképességet, az élelmezésbiztonságot és az önrendelkezést.

A projekt keretében olyan innovatív javaslatokat fogalmazunk meg, és olyan mezőgazdasági technológiákat mutatunk be a térség gazdálkodói számára, amelyek révén elősegíthető a termelés növelése, illetve mérséklődik a visszaszoruló kézi munkaerő miatti humánerőforrás-igény mértéke, és amelyek válaszként szolgálhatnak a Föld változó klímája által fellépő kihívásokra” – mutatott rá Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke.

A projekt sikeres zárásával a térség agrárszereplői megismerik a legújabb precíziós mezőgazdasági megoldásokat, valamint szakmai iránymutatást kapnak azzal kapcsolatban, hogy gazdaságuk fejlesztése szempontjából melyek a legalkalmasabbak.

A rendezvényről készült videónk alább tekinthető meg.

​​​​​​​

Fotók: Balázs Gusztáv