2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00222

2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00222

A projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00222    
A kedvezményezett neve (konzorcium vezető): A Sparktech Innováció Kft.    
A projekt címe: Automatizált, helyi alapanyagokra és melléktermékekre alapozott, mobil építészeti megoldások a mezőgazdaság számára    
A szerződött támogatás támogatási összege: 743 420 916,- Ft    
A támogatás mértéke: 56,12 %    ​​​

MATE támogatási összeg 144 003 115,-Ft 100%
Konzorciumi tagok   MATE (feladatátadó jogelőd NAIK)

  
A projekt befejezési dátuma:    2022.07.31.    
A projekt tartalmának bemutatása:    
A pályázat célja egy automatizált, helyi alapanyagokra és melléktermékekre alapozott, mobil építészeti megoldások a mezőgazdaság számára. A fejlesztés eredménye egy helyváltoztatásra alkalmas, precíziós anyagkijuttatást megvalósító épület építő robot, amely a helyi adottságokra alapozó alapanyag receptúrát használ a mezőgazdasági épületek előállítására. A kutatás során fenntartható, körforgásos megoldás kerül kidolgozásra, amely input minimalizált, kifejezetten helyi alapanyag felhasználásra összpontosít.
Globális problémát jelent a lakossági és a mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek kezelése, tárolása, esetleg megsemmisítése. Az épületekhez szükséges alapanyagok előállítása legtöbbször környezetterhelő módon, a környezet kizsákmányolásával, a tájkép maradandó változásával történik (pl.: cementgyártás). Az építkezéshez szükséges nyersanyagok hiánya mellett a megfelelően képzett munkaerő hiánya is kihívást jelent. A népesség növekedésével ezek egyre nagyobb akadályt jelentenek majd gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból egyaránt és veszélyeztetik a fenntartható fejlődést. A fejlesztés tárgya egy olyan berendezés, amely alapanyag, energia, logisztika és emberi erőforrások optimalizálásával valósítja meg az építést. Ebből adódóan a berendezéssel létrehozott eredmény költséghatékony, helyi igényeknek megfelelő multifunkcionális (tároló, állattartó) épület lesz.
A projekt eredményeként megvalósuló termék elsődleges célcsoportja az általános mezőgazdasági felhasználók köre (állattartó telepek, termény- és takarmány tárolás). A másodlagos felhasználás minden egyéb tárolási funkciónál releváns lehet, például gépek, alkatrészek, vagy üzemanyag tárolása. Az eddigi megoldásokhoz képest az általunk fejlesztett eszköz környezetbarát, a hagyományos építés alapjaiból indul ki, anyagánál és az épületszerkezet megoldásainál fogva jó hőtechnikai és épületfizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Az eszközzel létrehozott épület legfőbb tulajdonsága a költséghatékonyság. Az eddigi megoldásokhoz képest szintén előny, hogy a berendezés gyors, mobil és minimális előkészítést igényel a munkavégzés. A kifejlesztésre kerülő eszköz legfőbb tulajdonsága a gyorsaság és a mobilitás, a berendezéssel létrehozott épület fő tulajdonságai az újrahasznosíthatóság és környezetbarát üzem. A technológiával előállított épületek állékonysága a felhasználói igényeknek megfelelően tervezhető. A kiszolgált épületek végül bonthatóak és környezetbarát módon visszaforgathatóak a talajba. A projekt eredményét mezőgazdasági és építőipari vásárokon és konferenciákon kívánjuk bemutatni.