Események

Tartalom megjelenítő

Utolsó frissítés: 2022 október 19.

MATE Egyetemi Innovációs Hét

Esemény időpontja:

2022. október 17-21.

Tisztelettel és szeretettel vár minden érdeklődő oktatót, kutatót, munkatársat, hallgatót és vendéget a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság Innovációs Központja az egyetem innovációs hetére! A nyitónap programjai jelenléti és online formában, a tematikus napok programjai kizárólag online érhetőek el.

Technikai információk:

A részvételhez minden program esetében külön regisztráció szükséges, mely ezen a felületen érhető el.

Regisztráció: 2022. október 3., hétfő 8.00 órától október 13., csütörtök 24.00 óráig

A csatlakozáshoz szükséges link(ek) elektronikus úton kerül(nek) megküldésre a regisztrált érdeklődőknek 2022. október 14-én, pénteken.

Október 17., hétfő

NYITÓNAP, VALIDÁTOR hallgatói projektverseny döntő (JELENLÉTI ÉS ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS)

Helyszín: MATE Szent István Campus, Főépület, Rektori Díszterem, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.

10.00-10.30 Érkezés, regisztráció

10.30 Rektori köszöntő, Prof. Dr. Gyuricza Csaba

10.40 Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesének köszöntője és előadása az egyetemek szerepéről, feladatairól az innovációs ökoszisztémában

A MATE Nyílt Tudományról szóló Nemzeti Állásfoglaláshoz (Open Science) történő csatlakozása, az oklevél ünnepélyes átadása

11.10 Pomázi Gyula Zoltán, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökének köszöntője

11.20 A MATE és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közötti megújított együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása

11.30 Pályázati és innovációs élet a MATE-n, egyetemi szolgáltatások

A Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság tevékenységének, valamint a MATE Egyetemi Laborközpontjának bemutatása:

- Pályázat- és innovációmenedzsment az egyetemen – Nagy László igazgató

- Az Innovációs Központ tevékenységének bemutatása – Huszthy Balázs központvezető, Innovációs Központ

- Kutatás és pályázatok – partnerségi együttműködések lehetőségei – Kocsis-Kiss Mónika osztályvezető, Nemzetközi projektek osztály

- Laboratóriumi szolgáltatások külső partnereknek és egyetemi kutatásokhoz – dr. Béres András laborközpont vezető, Egyetemi Laborközpont

12.30-13.30 Kávészünet, állófogadás

14.00-16.30 Validátor – hallgatói projektverseny döntő Az Innovázió projektverseny több éve biztosít lehetőséget a hallgatók számára innovatív ötleteik kidolgozására és megvalósítására. A 2022. évi verseny első szakaszából továbbjutó projektek döntőjére kerül most sor.

16.30-17.00 Kávészünet, állófogadás

Október 18., kedd

HORIZON EUROPE TEMATIKUS NAP 1 – A PROGRAM BEMUTATÁSA (ONLINE)

8.30-16.00 Várható pályázati lehetőségek a Horizon Europe program 2023. évi beadási ciklusában a CL5, CL6 és widening területén (Kutatói szakmai program_1) Dr. Hollósi Krisztina, Szabó Teréz Krisztina, Tóth Orsolya, Küttel Orsolya, Boldizsár Dóra Nemzeti Kapcsolattartói hálózat (NCP) munkatársai, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Október 19., szerda

SZELLEMITULAJDON-VÉDELMI TEMATIKUS NAP (ONLINE)

9.00-12.00 Szellemitulajdon-védelmi és iparjogvédelmi ismeretek

Kürtössy Jenő iparjogvédelmi szakértő, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

- A szellemitulajdon-védelem helye az innovációs folyamatban

- Az oltalmi formák

- A szellemi tulajdonhoz kötődő információ fontossága és a legfontosabb ingyenes adatbázisok

- Az IPARJOG pályázat („Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében”)

13.00-14.00 Szellemitulajdon-kezelési folyamatok és tudnivalók a MATE-n Huszthy Balázs központvezető, MATE Innovációs Központ Szellemitulajdon-kezelési szabályzat, eljárásrendek, folyamatok, ügykezelés ismertetése.

Október 20., csütörtök

PÁLYÁZATI TEMATIKUS NAP (ONLINE)

9.00-10.30 Ötlettől a sikeres pályázatig – általános pályázattechnikai ismeretek (Kutatói szakmai program_2)

MATE Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatóság Pályázatfigyelés, pályázási feladatok a beadástól a teljesítésről szóló beszámolóig, a pályamű főbb tartalmi elemei, a projekt megvalósítása, a hazai és külföldi (uniós) pályázatok jellemzői, eltérései, hasznos tanácsok.

10.45-13.00 A Proof of Concept program bemutatása, pályázati képzés (Kutatói szakmai program_3) Huszthy Balázs központvezető, MATE Innovációs Központ A MATE Innovációs Központja vissza nem térítendő támogatási programot (Proof of Concept program) hirdet oktatók, kutatók, kutatói csoportok számára innovációs tevékenység támogatására, kutatási eredmények üzleti hasznosításának előmozdítására. A szakmai program keretében a Proof of Concept programról, valamint a pályázati felhívás részleteiről hangzik el tájékoztató.

15.00-17.00 Kutatási adatok repozitóriumi elhelyezése (Kutatói szakmai program_4) Polgár Klaudia kutatást támogató könyvtáros, Kiss Gábor igazgató, Egyetemi Könyvtár és Levéltár A tudományos kutatás során keletkezett kutatási adatok tárolásának módjáról, helyéről és formájáról nem csak a kutató dönthet. Sok esetben a kutatást finanszírozó intézet vagy projekt előírja, hogy az általa finanszírozott projektben létrehozott adatokat hol és hogyan kell tárolni. Ezek az előírások az esetek többségében az adatok nyílt hozzáférésű repozitóriumokban történő kezelését határozzák meg. A nyíltan hozzáférhető kutatási adatok és adathalmazok kezelésének, hozzáférhetőségének és újra felhasználhatóságának kérdését, a metaadatokkal és DOI azonosítóval való ellátását egyre több adatrepozitórium biztosítja. Az előadás során konkrét példákon keresztül bemutatásra kerül a kutatási adatok repozitóriumi elhelyezése.

Október 21., péntek

HORIZON EUROPE TEMATIKUS NAP 2 – PÁLYÁZATÍRÁSI WORKSHOP (ONLINE)

(Kutatói szakmai program_5)

8.00-10.00 Egy ütőképes projekt kialakítása a Horizon Europe programban EMG Group Zrt. Témakörök:

- Hogyan olvassunk el egy Horizon Europe pályázati felhívást és hogyan dolgozzunk ki egy korai projektötletet? - Hogyan építsük fel a projektet?

- Mire kell figyelni és hogyan gondolkodjunk a különböző fő szerepekről és a megfelelő partnerekről a projektötlet megvalósításához szükséges ideális konzorcium kialakításához?

- Hogyan keressük meg lehetséges partnereinket?

10.15-15.00 Horizon Europe pályázatírás a gyakorlatban EMG Group Zrt. A tréning időtartama: 240 perc (plusz két szünet) Témakörök:

- A pályázati formanyomtatvány és annak kitöltése gyakorlati szemszögből.

- Agrár-, klíma- vagy green deal projekten keresztül az egyes pályázati részek részletes bemutatása: excellence, impact, implementation.

- Hogyan dolgozzuk ki a WP-ket?

 

További információk az Egyetemi Innovációs Héttel kapcsolatban: Innovációs Központ, e-mail: inno@uni-mate.hu, telefon: +36 28 522 000/1842

A program az NKFIH 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00006 „Innovációs ökoszisztéma fejlesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen” pályázatából valósult meg.